Güneş ışınları, aynı zamanda UV(morötesi) denen ışınlar cilde ve gözlere ciddi şekilde zarar verebilir. UV ışınlarına korumasız olarak sunuk kalmanın kısa dönemli sonucu; cilt yanıkları ve cildin bronzlaşmasıdır. Uzun süre korumasız olarak bu ışınlara sunuk kalmak…
www.srrb.noaa.gov/highlights/sunrise/sunrise.html
Güneş ışınları, aynı zamanda UV(morötesi) denen ışınlar cilde ve gözlere ciddi şekilde zarar verebilir. UV ışınlarına korumasız olarak sunuk kalmanın kısa dönemli sonucu; cilt yanıkları ve cildin bronzlaşmasıdır. Uzun süre korumasız olarak bu ışınlara sunuk kalmak ise; cilt kırışmalarına, cilt esnekliğinin kaybolmasına, cilt kanserlerine ve kataraktlara neden olur. Gözler de ağrıya, kızarmaya ve sulanmaya neden olan ve gözün güneş ışınlarından ötürü yanması olarak da bilinen ‘fotokeratit’ de UV ışınlarına sunuk kalma sonucunda kendini gösterebilir. Yansıyan, örneğin sudan yansıyan UV ışınlarına sunuk kalmak ise en tehlikeli durumdur, çünkü ışınlar yansıdıktan sonra daha yoğunlaşır.
Çocuklar da dahil olmak üzere her yaştan insanlar, UV ışınlarına sunuk kalma sonucu oluşan rahatsızlıklarla karşılaşma riski taşımaktadırlar. UV-A ve UV-B ışınlarından korunmak için, mutlaka %99 veya %100 koruma sağlayan gözlükler kullanılmalıdır. Ayrıca unutulmamalıdır ki fiyat ve camların koyuluğu, gözlüğün UV ışınlarına karşı iyi koruma sağladığının göstergesi değildir.
Amerika’da The National Weather Service ve EPA geliştirdikleri bir index yardımıyla gelecek günlerde UV ışınlarının şiddetini, 1-11+ skalasına uygun olarak derecelendirmekte ve tehlikeli olan günler için özel uyarılarda bulunmaktadırlar. Bunun için www.epa.gov sitesine girmek yeterli olacaktır.