İKİ DAKİKA DÜŞÜN

Tehlikeyi Tanıyalım

Taş Duvarın Örülmesi

Durum: Sel tehlikesine karşı yapılan beton kanalın taş duvarlarla yükseltilmesi. Usta ve işçiler (kanal kenarına mekanik araçlarla taşınan) değişik şekil ve boyda taşa konulacak yere göre gerekli şekil vermekte, sonra konacakları yere kucaklayarak kol gücü ile götürmektedir.

İşçinin bu çalışma sırasında karşılaşabileceği tehlikeleri tanımlayabilir misiniz ?

kasım11

Neler Olabilir ?

  1. İşçiler taşı kaldırırken bel’lerini incitebilir.
  2. İşçiler taşı taşırken, takılıp düsebilir, bu durumda ayak ezilmesi, bacak kırılması gibi tehlikelere maruz (sunuk) kalabilir.
  3. İşçiler taşın kayması veya düsmesi sonucu ayak ve el parmaklalrının ezilmesine neden olabilir.
  4. İşçiler taşı duvara yerleştirirken (yüksekten) asağıya düşebilir.
  5. Çalıstıkları hava kosullarına bağlı olarak aşırı sıcak veya soğuğa maruz kalabilirler.

 


Yanıt

1. 18 yaşını tamamlamamış genç işçiler bu işlerde çalıstırılmamalıdır. 2. Yetişkin işçiler; ağır ve tehlikeli işler yönetmeliğine göre sağlık muayenesinden geçirilmeli ve bu muayene periyodik olarak yinelenmelidir. Aşağıdaki insan faktörlerini gösteren kişilere aşağıya düşme tehlikesi olan işlerde çalısmasına izin verilmemelidir: • Tekrarlayan baş dönmesi • Epilepsi/ Sara • Psikiyatrik durum (yükseklik korkusu dahil) • Kalpte sağlık sorunu • Ciddi akciğer sağlığı sorunu • Alkol ve uyuşturucu sorunu • Önemli hasar görmüş eklem fonksiyonları • Makine kullanılmamasını öneren ilaçlar • Disiplin sorunları tekrarı. 3. Yetişkin bir erkek işçi tarafından taşınabilecek en çok yükün 55 kiloyu geçtiği durumlarda, ivedilikle, taşınacak yükün o düzeye indirilmesi için önlemler alınmalıdır. Kesinlikle bu ağırlığı geçen taşlar bir isçi tarafından kaldırılmasına, taşınmasına izin verilmemelidir. 4. Taşların kaldırılması, taşınması ve yerlerine konulmasında olabildiğince mekanik araçlardan yararlanılmalıdır. 5. Hafif olmayan yükleri bedenen taşıma işine ayrılan isçilerin bu işe verilmeden önce, sağlığını korumak ve kazaları önlemek amacı ile, yararlanılacak çalışma metodları hakkında yeterli bir eğitim görmelidir. 6. İşçilere kesinlikle fazla mesai yaptırılmamalıdır. 7. İşçilerin yemek kalorisi (ağır ve tehlikeli işlere göre) ayarlanmalıdır. 8. İşçilere iş elbisesi, iş eldiveni ile birlikte iş güvenligi botları ya da çelik burunlu çizmeler verilmeli ve bunları kullanmaları sağlanmalıdır. 9. Günlük mesai sonunda yıkanma, temizlenme ve duş alma olanakları sağlanmalıdır. 10. Sahada ilk yardım malzemesi ve en az bir temel ilk yardım kursu görmüş personel daima bulundurulmalıdır.