SIVI VEYA GAZ HALİNDEKİ AKIŞKANLARI İLETEN BORULARDA, BORU KÖPRÜLERİ ÇELİK KONSTRÜKSİYON, MERDİVEN TRABZANLARI VE KORKULUKLARDA KULLANILACAK RENKLER :
(İş Sağlığı Güvenliği Tüzüğü Madde 482: Boru tesisatındaki borular, vanalar, supaplar ve bunlarla ilgili parçalar, taşıdıkları maddelere göre ayrı renklerde boyanacak ve kolay görülebilen yerlere belirli işaretler konulacak …)
1- BAŞLICA TEMEL TANITMA RENKLERİ OLARAK;
1.1. YEŞİL ( RAL 6017 ) ; SIVI HALDEKİ SU
1.1.1. AÇIK YEŞİL ( RAL 6018 ) YUMUŞAK SU
1.1.2. KOYU YEŞİL ( RAL 6016 ) SERT SU 1.1.3. İÇME VE KİŞİSEL HİJYEN AMAÇLI KULLANILAN SU BORUSUNDA RENK ŞARTI ARANMAZ . ANCAK BOYANMASI GEREKENLER FİLİZİ YEŞİL ( RAL 6019 ) RENGİNE BOYANIR. 1.2. GÜMÜŞ GRİSİ (YALDIZ) ( RAL 9006 ) ; SU BUHARI (BUHAR TEHLİKESİNİ BELİRTMEK İÇİN GÖRÜNEN YERLERE KAVUNİÇİ RENGİNDE (RAL-2003) UYARICI BANTLAR ÇEKİLİR.)
1.3. KAHVERENGİ ( RAL 8011 ) ; MAKİNA YAĞLARI
1.4. KIRMIZI ( RAL 3000 ) ; YANGIN SÖNDÜRME SUYU, 1.5. KİL SARISI ( RAL 1006 ); HAVA HARİÇ ,GAZ VE/ VEYA SIVILAŞTIRILMIŞ HALDEKİ GAZLAR, 1.6. MOR ( RAL 4005 ) ; ASİT VE ALKALİLER ( %.. ‘ LİK SUDKOSTİK ÇÖZELTİSİNİ DİĞERLERİNDEN AYIRMAK İÇİN GÖRÜNEN YERLERE MAVİ SİYAH – MAVİ BANDAJLAR / ŞERİTLER ÇEKİLİR ).
1.7. MAVİ ( RAL 5015 ) ; HAVA,
1.7.1. AÇIK MAVİ ( RAL 5012 ) : ENSTRUMAN HAVASI
1.7.2. KOYU MAVİ ( RAL 5017 ) : BASINÇLI HAVA – NORMAL
1.8. SİYAH ( RAL 9011 ) ; DİĞER SIVILAR İÇİN KULLANILIR ( BKZ : TS 949/ ŞUBAT 1986 ).
1.9. GRİ ( RAL 7042 ) : HAVALANDIRMA VE HAVA TAHLİYE HATLARI
1.10. MUHABBET ÇİÇEĞİ ( RAL 6011 ); AZOT
1 .11. BEYAZ : YANICI SIVILAR (NAFTA)
2. TANITMA RENGİ, KULLANIM AMACINA UYGUN OLARAK YA BÜTÜN BORUNUN BOYANMASI, YA DA BORU ÇAPINA BAĞLI OLARAK YAKLAŞIK 150 MM UZUNLUĞUNDA BİR BANT OLUŞTURACAK TARZDA VEYA TEMEL TANITMA RENGİNDE YAPIŞKAN BİR BANDIN BORU ÜZERİNE SARILMASI SURETİYLE UYGULANIR.
3. TEMEL TANITMA RENGİ , BÜTÜN BORU BİLEŞME YERLERİNE , VALF (VANA) LERİN HER İKİ TARAFINA , BAKIM YAPILAN YERLER VE AKIŞKANIN TANINMASININ GEREKLİ OLDUĞU HER YERE UYGULANIR..
4. GÜMRÜK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN İSTEĞİ NEDENİYLE, BU KURULUŞUN DENETİMİ ALTINDA OLAN TANKLARIN GİRİŞ VANA VE BORULARI MAVİ, ÇIKIŞ VANA VE BORULARI KIRMIZI RENGE BOYANIR .
c. BORU KÖPRÜSÜ, ÇELİK KONSTRÜKSİYONLAR, MERDİVENLER, TRABZANLAR İÇİN ULUSAL VE uluslar arası STANDARDLARDA BİR RENK KODU BELİRTİLMEMİŞTİR.
NOT: GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ
EMNİYET RENKLERİ TS 853DE BELİRTİLMİŞTİR. Güvenlik aretleri aşağıda belirtilen 8 grupta sınıflanır. 1. KIRMIZI
Yangın önleme işaretleri, yasaklama işaretleri, Dur işaretleri, yancı ve parlayıcı maddelerin depolandığı yerler, yangın söndürme cihazları ve malzemeleri veya tehlikeli madde ile ilgili yasaklar.
2. PORTAKAL RENGİ- ORANJ
Tehlike işaretleri, direkt tehlikeye karşı uyarı işaret olarak kullanılır. 3. SARI
Dikkat tehlike Uyarı işaretleri olası tehlikelere karşı , ihtiyata davet, makine korkuluklarının iç tarafı.
4. YEŞİL İş güvenliği ve sağlık bilgilendirme işaretleri, genel güvenlik ve sağlık için kullanılır. Çıkış yolları, Refüjler, insan ve vasıtalar için yol açık veya yola devam işaretleri, ilk yardım ve kurtarma istasyonları, bunlara ait gereçler ve bulundukları yerler. 5. MAVİ
Dikkat ve yasak işaretleri, bakım onarım, arıza vb. 6. MOR
Radyasyon tehlikesine karşı Yön işaretleri, güvenlik ve sağlık işaretleri (Yangın önleme işareti ) (yasaklama işareti ) (dikkat işareti) 7. SİYAH Yön işareti (tehlike işareti) (uyarı işareti) Güvenlik ve sağlık işaretleri tehlikeye karşı uyarıdır. ve üzerinde yazılanlara kesinlikle uyulmalıdır. |